Úvod » Aktuality » SQUASH

Grip

publikováno 30.06.2014

Zlepšete si grip na své squashové raketě!!

Squash grip

Když řídím auto, chci ho mít pod kontrolou. Potřebuji mít jistotu, že udělá to, co po něm chci (zatočí, zabrzdí, předjede, podjede, zajede,…). Zrychlení ovlivňuji plynem, rychlost ovládám brzdou a plynem a směr jízdy určuji správným natočením volantu. Grip je vlastně takovým volantem squashové rakety. Držíte ji za něj a vhodným pohybem určujete, kam poletí odehraný míček. Při squashi, stejně jako při řízení auta, potřebuji mít jistotu, že se mi bude raketa dobře držet, nebude se mi protáčet, nebo snad vypadávat z ruky. K tomu je potřeba mít na raketě dobrý grip o vyhovující tloušťce. Malý grip způsobuje puchýře na ruce nebo protáčení rakety. Na druhou stranu příliš velký grip může mít za následek vznik tenisového loktu nebo namožení ruky či zápěstí.

Jak zjistit správnou velikost gripu

Správná velikost gripu je hodně individuální záležitost a neexistuje 100% metoda, pomocí které by se dala zjistit. Pro orientační měření můžete použít následující postup. Uchopte raketu do ruky jako při hře. Stisk musí být pevný, jako byste měli zrovna odehrát prudký míček. Ukazováček a prostředníček by se vám měli mírně dotýkat dlaně. Pokud máte tendenci dávat prsty pod dlaň, je velikost gripu příliš malá. Pokud se nemůžete ani jedním prstem dotknout dlaně, je velikost gripu příliš velká.

Názorná ukázka správné velikosti gripu u squashové rakety

Jak docílit správné velikosti gripu

Na rozdíl od tenisových raket, které jsou vyráběny s různou velikostí gripu, mají gripy u squashových raket pouze jednu velikost. Menší velikost gripu je pouze u juniorských raket. Správné velikosti gripu je tedy nutné docílit přidáním vhodné omotávky nebo omotávek. První vrstva gripu by měla být tvořena základní omotávkou, která se motá přímo na vlastní rukojeť rakety. Tyto omotávky jsou opatřeny lepící vrstvou, která ručí za perfektní kontakt s rukojetí rakety. Vrstva na povrchu pak zajišťuje dobré držení rakety a současně poskytuje vynikající absorpci potu. Na základní omotávku se motá vrchní omotávka. Ta je mnohem tenčí než omotávka základní (cca 0.5 mm). Vhodnou volbou vrchní omotávky nebo počtem vrchních omotávek se docílí správné velikosti gripu. Nemusí to tak ale nutně být. Já osobně mám na raketě namotány dvě základní omotávky. Jednu tenkou “no name” a na ni druhou, moji nejoblíbenější, omotávku Karakal PU Super Grip.

Jakou vybrat omotávku

Od té doby co hraji squash, jsem vyzkoušel mnoho různých omotávek. Uvedu jen ty, které mohu doporučit.

Základní omotávky

  1. Karakal PU Super Grip - můj favorit, i když se jedná o základní omotávku,  používám ji jako vrchní omotávku. Má nejdelší životnost a perfektně lepkavý povrch.
  2. Tecnifibre Tec Dry Grip – stejně kvalitní jako Karakal PU Super Grip, jenom nemá tolik lepkavý povrch.

Vrchní omotávky

  1. PACIFIC X Tack Pro – velmi příjemná omotávka. Jako byste drželi raketu přes peříčko.
  2. Head Xtreme Soft -  lepkavá omotávka s dobrým odvodem potu.

Existuje ještě jedna kategorie omotávek, kterou jsem neuvedl, a to froté omotávky. Jsou určeny pro hráče, kterým se velmi potí ruka. Osobně jsem neměl nikdy odvahu tento druh omotávky vyzkoušet. Pokud máte nějaké zkušenosti budu rád, když mi je napíšete do diskuze.

Pár slov na závěr

Pouze squashové rakety té nejvyšší kvality mají již při koupi kvalitním grip. Většina raket má ve skutečnosti jen tenkou omotávku. Pokud se chcete na svůj grip při hře spolehnout, měli byste tuto základní omotávku okamžitě sundat a nahradit ji nějakou kvalitnější! Všechno má svoji životnost. Stejně i grip se počtem odehraných hodin a litrů absorbovaného potu stává opotřebovaný. Pokud budete mít pocit, že se vlastnosti vašeho gripu zhoršují, neváhejte a ihned jej vyměňte za nový. Na YouTube kanál jsem přidal tři video návody, na kterých se dozvíte, jak dostat grip na vaší squashové raketě do lepšího stavu.

Ještě jedna malá rada nakonec. Když přijdete domů ze squashe, nenechávejte raketu v tašce nebo v obalu. Po dobu hry se do gripu absorbuje velké množství potu. Mnohem lépe se bude pot odpařovat na vzduchu než v uzavřeném prostoru.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Pravidla squashe
Pravidla squashe WSF 2014 ve formátu *.pdf (český překlad)

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234 56 7
89101112 13 14
151617181920 21
222324252627 28
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery