Úvod » Aktuality » NEZAŘAZENÉ

Přehled dekodérů prostorového zvuku

publikováno 07.06.2016

AV receiver – k čemu je dobrý a jaký vybrat

Dolby Pro Logic (DPL)

Jeden z prvních rozšířených prostorových zvukových standardů. Navazoval na Dolby Surround, přičemž pro přenos vícekanálového zvuku stále stačil jeden pár kabelů. Standard tedy byl zpětně kompatibilní s analogovým Stereo signálem. Dolby Pro Logic uměl reprodukovat přední stereo kanály, centrální kanál a do dvou zadních kanálů posílal stejný, tedy mono signál. Na moderních nosičích jako DVD se skoro nevyskytuje, jeho érou bylo VHS.

Dolby Digital (DD)

Představoval velký pokrok v domácím multikanálovém zvuku. I když na první pohled se zdá, že pouze dvěma zadním kanálům byl dodáván separátní signál. Celkem tedy šlo o konfiguraci 5.1. Dolby Digital ale již bylo možné přenášet do receiveru digitální cestou, tedy jedním optickým nebo koaxiálním kabelem. Zvuk byl komprimován, což bylo občas patrné na jeho kvalitě. Maximální datový tok je 448 kbps na DVD-Videu a 640 kbps na blu-ray disku. Rozlišení je 48 kHz/16bitů.

DTS

Úhlavní konkurent Dolby Digital byl standard DTS. Ten měl stejný počet kanálů 5.1, ale měl vyšší datový tok a poskytoval kvalitnější zvukový výstup. Také podporoval digitální přenos. Maximální datový tok je 1 500 kbps, na DVD-Videu potom 768 kbps. Rozlišení může být až 96 kHz/24 bitů.

Dolby Digital EX (DD EX)

Rozšíření Dolby Digital z 5.1 na 6.1 kanálů. Přidaný kanál našel umístění vzadu uprostřed.

 

 

DTS ES

Rozšíření DTS z 5.1 na 6.1 kanálů. Přidaný kanál našel umístění vzadu uprostřed.

 

 

Dolby Digital Plus

Vylepšení formátu Dolby Digital pro blu-ray přehrávače. Není ale zpětně kompatibilní. Maximální datový tok je 6 Mbps. Rozlišení je 48 kHz/24 bitů. Jde tedy logicky o horší variantu, než je následující Dolby TrueHD.

 

Dolby TrueHD

Moderní formát, který přišel s blu-ray nosiči. Komprese zvuku je bezeztrátová, tzn. po dekódování se neliší od svého zdroje (v rámci mantinelů formátu Dolby TrueHD). Pro digitální přenos je potřeba HDMI rozhraní. Datový tok je až 18 Mbit. Formát je zpětně kompatibilní s Dolby Digital a pouze ten dostanete v případě využití optického nebo koaxiálního přenosu. Do počtu kanálů 5.1 zvládá rozlišení 192 kHz/24 bit, u až 8.1 je to 96 kHz/24bit.

DTS-HD High Resolution Audio

Maximálně 7.1 kanálový standard o rozlišení 96 kHz / 24 bit. Datový tok je do 6 Mbps. DTS-HD High Resolution Audio se využívá na blu-ray nosičích v případě, že není prostor pro kvalitnější DTS-HD MA.

 

 

DTS-HD Master Audio (DTS-HD MA)

Opět konkurenční formát k Dolby TrueHD, který stejně jako on je zpětně kompatibilní se svým předchůdcem, tedy s DTS. Kompatibilita je zajištěna přítomností kompletní separátní DTS stopy (která ale bude hrát lépe, než z DVD, protože má 1,5 Mbps). Datový tok může být až 24,5 Mbps a použita je bezeztrátová komprese. Nezávislých kanálů může být až tisíc, nicméně využívá se jen konfigurace 7.1. Stereo kanál může být proveden v rozlišení 192 kHz/24bit, multikanál potom 96 kHz/24bit.

 

DSP – dodatečné zpracování zvuku

Dolby Pro Logic II (DPL II)

Reinkarnace starého názvu pro odlišnou technologii. DPL II je technologií, která si vymýšlí další kanály ze stereo signálu a posílá je do více, než dvou reproduktorů. Maximálně do 5.1 sestavy.

 


Dolby Pro Logic IIx (DPL IIx)

Ze stereo nebo 5.1 zvuku vytváří 6.1 nebo 7.1 zvuk. Chybějící kanály si pomocí různých algoritmů domýšlí.

 

 

 

Dolby Pro Logic IIz (DPL IIz)

Ze stereo nebo 5.1 zvuku vytváří až 9.1 zvuk. K 7.1 přidává 2 další kanály, které se umisťují vlevo a vpravo nahoře u stropu v přední části prostoru (nad obrazovkou).

 

 

DTS Neo:6

Převádí stereo signál na 5.1 nebo 6.1 prostorový zvuk.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kategorie: squash

Návštěv: 65697
Dnes: 5
Online: 11

Naši sponzoři a partneři
  • Vožíračka s. r. o.

Aktualita

Pravidla squashe
Pravidla squashe WSF 2014 ve formátu *.pdf (český překlad)

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  1234 5
67891011 12
131415161718 19
202122232425 26
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz