Úvod » Aktuality » NEZAŘAZENÉ

Tenisové údery

publikováno 01.12.2017

Servis - podání
Podání (také servis) je jeden ze základních tenisových úderů, kterým hráč uvádí míč do hry, a tím jí zahajuje. Na tento úkon má časový interval 25 sekund. Nohy jsou v klidovém postavení za základní čarou protilehlé poloviny dvorce, než v jaké stojí přijímající hráč.
Nejlépe podávajícím hráčem světa je Američan Andy Roddick, který drží i rekord v rychlosti servisu (240km/hod)
Obrázek

Forhend
Forhend (anglicky: forehand) v tenisu je jedním ze základních úderů, jímž hráč zasahuje míč po odrazu od země na pravé polovině těla (u praváků, na levé polovině u leváků).

Bekhend
Bekhend (anglicky: backhand) v tenisu je jedním ze základních úderů, jímž hráč zasahuje míč po odrazu od země na levé polovině těla (u praváků, na pravé polovině u leváků).

Volej
Základním cílem při hraní voleje je vytvořit nátlakovou hru na protihráče, zkrácením jeho reakční doby pro odehrání míče. Soupeř má méně času na přesun po dvorci, nevytváří si ideální tenisové postavení a hraje míč pod tlakem.
Volej v tenise představuje jeden ze základních úderů, v němž hráč zasahuje míč ještě před dopadem, přímo ze vzduchu. Obvykle je hrán v přední polovině dvorce, především u sítě.
Voleje jsou hrány především na rychlejších površích (tráva, tvrdý povrch), kde mají vyšší účinnost. Systém servis-volej, kdy po podání hráč nabíhá na síť s volejem jako druhým úderem, je však v moderní éře tenisu opouštěn a preferována je hra ze základní čáry.
Hru servis volej vidíme hlavně ve čtyřhře. Ve dvouhře ji praktikuje třeba Radek Štěpánek nebo Francouz Llodra.
Obrázek

Halfvolej
Patří mezi technicky náročnější. Hráč při něm zasahuje raketou míč bezprostředně po jeho odskoku od hrací plochy.

Lob
Lob je hrán do výše, tak aby míč přelétl soupeře v postavení na síti. Kulminačního bodu má dosáhnout až za ním.
Lob je jeden ze základních tenisových úderů, ale jeden z nejtěžších. Pokud je zahrán s velkou silou, většinou končí za základní čarou, v opačném případě dává příležitost soupeři smečovat.

Smeč
Smeč v tenise patří k základním tenisovým úderům. Míč je zasažen raketou hráče nad hlavou. Po špatně zahraném lobu většinou následuje právě smeč. Existují dvě základní varianty smeče, kdy je míč buď udeřen přímo ze vzduchu, anebo až po dopadu na tenisový dvorec. Držení rakety je shodné s podáním, což mu umožňuje udělit rotaci.

Topspin
Topspin je druh úderu míče v některých sportech používajících raketu či pálku. Míč při něm získává horní rotaci, je roztočen okolo vodorovné osy vpřed dolů (horní část se otáčí ve směru letu). Pohyb rakety je v takovém případě veden zdola nahoru. Dráha letu je vyšší a vypouklejší, odskok míče poté rychlejší, vysoký a dlouhý. Jedná se o úder zahraný s maximální intenzitou.
Topspin je úder s horní rotací, kdy pohyb rakety s paží jde strměji vzhůru než při klasickém úderu. Vyšší účinnost má na rychlejších površích. Jedná se o úder, u kterého lze lépe kontrolovat umístění.

Lift Při nižší intenzitě horní rotace hovoříme o liftu - liftovaném úderu.
Obrázek
Takto hraje balony zejména z forhendu Rafael Nadal.
Obrázek

Čop - slajz
Úder s opačným směrem rotace - podseknutý balon - se nazývá čop (backspin) nebo také slajz.
Takový balon po dopadu velmi málo odskočí. Používá se hlavně při "kraťasech". Např. Steffi Grafová - bývalá světová jednička, téměř výhradně hrála bekhend se spodní rotací - čopovaný bekhend.
Obrázek
Čop (také slajs) je druh úderu míče, který při něm získává dolní rotaci, je roztočen okolo vodorovné osy vzad vzhůru (horní část míče rotuje proti směru letu). Pohyb rakety je veden shora dolů. Letová dráha je většinou plochá a odskok míče nízký.
Obrázek

Další tenisové výrazy:
break, brejk, ztráta podání - nastává tehdy, pokud si podávající hráč ztratí vlastní game, ve kterém měl podání. Trochu větší význam má break na travnatých a tvrdých površích, než na antuce

re-break - nastává tehdy, když hráč prolomí soupeřovo podání ve hře, která následuje po vlatní ztrátě podání

eso - nastává tehdy, když hráč z podání zaznamená přímý bod, aniž by se soupeř dotknul míče

ritern či return - je úder hráče, kterým vrací na druhou stranu dvorce míč po spoupeřově podání

dvojchyba (angl. double fault) - nastává tehdy, když podávající hráč zkazí první a druhé podání za sebou, čímž ztrácí jeden bod

chyba nohou (angl. foot-fault) - nastává tehdy, když se podávající hráč jakoukoli částí nohy (tenisovou obuví) dotkne základní čáry nebo území uvnitř dvorce, a to ještě předtím, než zasáhne míč raketou. Při chybě nohou u prvního podání má možnost druhého podání. Pokud chybuje u druhého podání, pak ztrácí bod

neplatný míč (angl. let) teč sítě při podání - nastává tehdy, pokud podávající hráč uvede míč do hry takovým způsobem, že míč zasáhne pásku sítě a dopadne do vymezeného prostoru soupeřovy poloviny dvorce. Podávající má nový míč a servis opakuje

break ball, brejkbol, break point - nastává tehdy, pokud riternující hráč má možnost následným míčem vzít podávajícímu celou hru a dosáhnout tak brejku

podržení servisu - znamená, že podávající hráč vyhrál hru při vlastní podání


_________________
Obrázek ...nabídnutý mečbol využívám.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kategorie: squash

Návštěv: 65719
Dnes: 27
Online: 11

Naši sponzoři a partneři
  • Vožíračka s. r. o.

Aktualita

Pravidla squashe
Pravidla squashe WSF 2014 ve formátu *.pdf (český překlad)

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  1234 5
67891011 12
131415161718 19
202122232425 26
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz