Úvod » Aktuality » NEZAŘAZENÉ

Proč výživa ovlivňuje naše zdraví?

publikováno 19.04.2018

Přečtěte si základní fakta a informace o tom, co všechno může ovlivnit zdravá výživa. Jak sestavit optimální jídelníček? Co a jak vařit? A mnoho dalších praktických informací.

Doplňky stravy. Léky s nejasným účinkem?
Přečtěte si názory RNDr.Petra Fořta, Ph.D. na doplňky stravy a jeho reakci na článek publikovaný v MF Dnes 22.10.2007.

Letní péče o tělo a vlasy
Vzhledem k tomu, že letní vedro a slunce působí na naši kůži, vlasy a nehty nepříznivě, je třeba jim v tomto období věnovat zvýšenou ochranu a péči. Přestože se chráníme před spálením, je naše pleť v létě sušší a její povrch drsnější. Jedním z důvodů je to, že v horkém počasí ztrácí naše tělo včetně kůže hodně vody, kterou bychom měli nahradit.

Proč je tak těžké zhubnout? Existuje řešení?
Nutriční doplňky se mohou stát velkou pomocí pro mnoho lidí, kteří se snaží regulovat svoji tělesnou hmotnost, a především pro ty, kteří cvičí, hledají vhodný jídelníček a kladou si při hubnutí reálné cíle. Vědci zjistili, že pokud někdo hubne, může se jeho rychlost metabolismu (rychlost, s níž tělo spaluje kalorie) snížit. A to je důvod, proč někteří narážejí na překážku: po určitém období úbytku hmotnosti (tuku) je za několik týdnů tento postup nulový.

Důležitá je imunita
Náš organismus denně bojuje s množstvím choroboplodných zárodků. Teoreticky bychom tedy měli přecházet z jedné choroby do druhé. Proč však tomu tak není? Proč tak obrovské množství patogenních činitelů nevyvolá pokaždé nemoc? Je to z toho důvodu, že choroboplodné zárodky, které se v organismu v případě snížení jeho odolnosti rozmnožují, jsou jen spouštěči choroby.

Glykemický index
Krátce poté, kdy sníme cokoli s obsahem sacharidů, hladina cukru v krvi stoupne. Na to zareaguje slinivka břišní tím, že vyplaví inzulín, který začne rychle vypuzovat přebytečný cukr z krve. Po nějaké době (desítky minut) hladina cukru v krvi zase klesá, takže dostáváme hlad a celý kolotoč začíná znovu.

Antibiotika a naše děti
Antibiotika totiž zabírají jen na choroby způsobené bakteriemi. Nemají tedy žádný léčebný efekt na virové nemoci (například chřipka, žloutenka či AIDS). Nejsou tedy účinná ani při nemocech způsobených infekčními bílkovinami (dnes tolik populární nemoc šílených krav), se kterými si medicína zatím neví rady vůbec.

Potraviny, které zkracují život
Jejich celá řada, mnohé z nich jsou tak oblíbené, že jimi krmíme i malé děti. Najděte někoho, kdo nemá rád například hranolky!

Spalovače tuků fungují, je ale třeba vědět jak
Látky obsažené v různých preparátech na hubnutí mají přímo spalovat tuky, a zajistit tak snadné snížení váhy bez námahy. Samozřejmě to neplatí. Některé z látek ale skutečně pomáhají - ovšem nejdříve po čtyřiceti minutách pohybu.

Základní živiny

• Jste tím, co jíte
Říká se: "Jste tím, co jíte." V dnešní době by toto rčení mělo být modifikováno, aby lépe odráželo fakt, že nesprávná dieta způsobuje zdravotní obtíže a choroby. Mělo by tedy znít: "Jste tím, co vaše tělo zužitkuje." Je zde však ještě něco, co se k tomuto rčení vztahuje. Předtím, než organismus transportuje výživné látky do buněk, musí dokonale rozložit potravu a vstřebat živiny, které tak mohou být maximálně využity.

• Bílkoviny
Bílkoviny se dělí na rostlinné a živočišné. Po konzumaci jsou zpracovány v zažívacím traktu a rozloženy na aminokyseliny. Ty jsou základními stavebními kameny buněk, slouží k tvorbě enzymů a některých hormonů.

• Doplňovat vitamíny?
Vitamíny jsou nezastupitelnou součástí našeho života: pomáhají bojovat proti chorobám a alergiím, proti nechutenství, depresím i předčasnému stárnutí, jsou důležité pro krásu a duševní pohodu, posilují imunitní systém, odstraňují únavu a stres.

• Proč máme nedostatek vitamínů a minerálů?
Proč naše současná výživa není schopna dodat dostatečné množství základních mikroživin našemu organismu? A proč obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé? Poznejte příčiny a možná řešení tohoto problému!

• Cholesterol
Mimo cholesterol , který si tělo samo vyrábí, jej není potřeba příjmat potravou!!! Nadbytek vede k jeho ukládání v cévách ve formě plátů , které brání normálnímu průtoku krve. Dojde li k ucpání věnčité cévy zásobující srdce, bude následovat infarkt myokardu.

• Jak jíme
Základním úkolem potravy je dodat organismu živiny a mikroživiny, jež jsou pro jeho správnou funkci nezbytné. Při jejich nedostatku mohou vznikat různé poruchy či onemocnění.

• Mléko
Konzumujeme-li mléko a mléčné výrobky často, vede to k zahlenění organismu, vzniku nežádoucích tukových vrstev kolem důležitých měkkých tkání a orgánů. Některé nové výzkumy dokonce zjistily, že některé mléčné složky zabraňují využití vápníku a nepřímo se mohou podílet na odvápnění kostí.

• Mléko II.
Citlivost na laktózu neboli laktózová intolerance je název nemoci, která vzniká v důsledku nepřítomnosti enzymu laktáza. Tento enzym rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu. Při jeho nedostatku nebo nepřítomnosti se laktóza nemůže štěpit ani vstřebávat a do spodní části tenkého střeva se dostává nerozložena.

• Fakta o mléce
Americká pediatrická společnost proto doporučuje, aby děti s dědičným sklonem k cukrovce nedostávaly kravské mléko minimálně do jednoho roku věku.

• Sacharidy
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro růst, údržbu a činnost našeho těla. Nacházejí se téměř výhradně v potravinnách rostlinného původu - ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Z živočišných produktů jsou sacharidy ve významnějším množství zastoupeny pouze v mléce.

• Tuky I.
Organismus potřebuje tuky k dokonalému průběhu přeměny látek, ale především k dokonalé funkci VŠECH buněk. Z tuků a bílkovin se tvoří tzv. fosfolipidy, účastnící se stavby buněčné membrány. V neposlední řadě slouží tuk jako tepelná a mechanická izolace.

• Tuky II.
Snad každý ví, že vysoká hladina cholesterolu je příčinou srdečních a cévních onemocnění a stojí za mnoha dalšími nemoceni. Málokdo ovšem ví, že cholesterol je pro lidský organismus nezbytný.

• Vitaminy I.
Vitamíny jsou organické látky, jež jsou nezbytné pro život. Jejich nedostatek je příčinou mnoha zdravotních problémů či onemocnění. Jsou nutné pro růst a vitalitu. Chrání organismus pred vážnými poruchami a onemocněními.

• Vitaminy II.
V neposlední řadě je velmi významnou skutečností původ vitamínových přípravků. Ty mohou být syntetické či přírodní. Zatímco první z nich jsou vyráběny v chemických laboratořích podle známých chemických vzorců. Přírodní vitamíny jsou extrahovány z přírodních látek.

• Voda
Voda je vzácná živina, která je pro lidský organismus naprosto nezbytná. Vždyť naše tělo je přibližně ze 70% tvořeno vodou. Ta je nutná především pro odplavování škodlivých látek z těla, které vznikají při metabolických procesech. Voda slouží také jako chladící kapalina a brání přehřátí organismu.

• Význam prevence nemocí
Péče o vlastní zdraví by měla stát na předním místě zájmů každého z nás. Bohužel však na to stále častěji zapomínáme

• Shrnutí
Souhrn stravovacích zásad, tak jak jsou propagovány na základě všech vědeckých a lékařských poznatků a výzkumů. Rád bych upozornil, že jsem si nic nevymyslel, ani nic neupravil.

Recepty: Zdravá výživa

Vaříme zdravě: Recepty a zdravé výživa

Proces trávení

• Co nevíte o obezitě
Lidé v ordinaci mě často přesvědčují, že nic nejedí, a přesto nemohou zhubnout nebo dokonce přibírají na váze. Bohužel, nemohu jim věřit. Věřím totiž přírodním zákonům, které se nedají obejít, oklamat. V přírodě stále platí následující energetická rovnice …

• Žvýkání potravy
Náš trávící systém je tímto nedostatečným žvýkáním potravy neustále přetěžován. Žaludek je pak nucen k nadměrnému vylučování trávících šťáv a enzymů. Výsledkem pak často bývá překyselení žaludku, nadýmání, popř. zácpy.

• Funkce střev
Pravděpodobně málokdo z nás ví o další velmi důležité funkci tenkého střeva. A tou je jeho významná funkce v našem imunitním systému. Tento systém je zodpovědný za obranyschopnost našeho organismu vůči nemocem.

• Jak probíhá trávení
Každé pozřené sousto musí být rozloženo na jednotlivé živiny, které se následně štěpí na menší a jednodušší částice, jež se poté vstřebávají stěnou tenkého střeva, aby se nakonec dostaly do krevního oběhu.

• Přehled trávení živin
Většina cukrů se rozkládá až v tenkém střevě účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu.

• Výživa v letních měsících
V letním horku bychom se měli vyvarovat kaloricky vydatným a mastným jídlům. Ty totiž zatěžují organizmus, především trávící a následně i oběhový systém.

• Krevní skupiny
Vaše krevní skupina je klíčem, který odemyká dveře k tajemství zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality a emoční síly. Vaše krevní skupina určuje vaši náchylnost k chorobám, je vodítkem k tomu, jaké potraviny byste měli jíst a jak byste měli cvičit. Je určujícím faktorem vaší energetické hladiny, účinnosti, s jakou spalujete kalorie, vaší emoční odpovědi na stres a dokonce snad i vaší osobnosti.

• Hubneme podle krevní skupiny  NEJČTENĚJŠÍ
Přehled potravin způsobujících přírůstek hmotnosti pro jednotlivé krevní skupiny. A naopak ... které potraviny působí na snížení hmotnosti?

• Výživa dětí
Výživa ovlivňuje naše zdraví a naopak zdraví je podmíněno kvalitní stravou. A u dětí zvláště, neboť v ranném dětství se formuje nejen osobnost, ale i zdravotní stav. Výživu dětí můžeme rozdělit na období prenatální a natální.

• Deset minut pro zraví
Zdraví je v lidském životě skutečnou hodnotou. Dříve nebo později se každý z nás bude zamýšlet nad významem zdraví ve svém životě. Budeme je hodnotit z pohledu našich životních hodnot, našich priorit.

Duchovni příčiny nemocí

• Co prozrazují naše chutě?
Někdy máme chuť na jídlo s výraznějším charakterem jako např. sladké, kyselé, hořké, slané, ostré apod. Je to informace o tom, jakou právě potřebujeme energii. Tato energie ovlivňuje příslušný orgán dle energetické růžice. Při stravování je důležitý způsob spojování potravin a rozpoznání, který orgán co potřebuje, aby nedošlo k jeho přetěžování. Zde plně platí zásada "všeho s mírou".

• Vztahy a vazby v našem organismu
Tělo pracuje jako dokonalý stroj, kde chyba v jednom článku způsobuje problémy v celém řetězci. Zároveň bychom měli přihlédnout ke skutečnosti, že tělo pracuje na třech úrovních (tělo, mysl, duše nebo podvědomí, vědomí, nadvědomí). Měli bychom pochopit nebo si spíše pamatovat, že většina viditelných problémů jsou následky, ne příčiny a léčit následky nemá smysl.

• Duchovní příčiny nemocí
Duchovní příčiny našich onemocnění by měly být brány právě s takovou samozřejmostí jako že voda teče z kopce. Ve skutečnosti však uvažujeme naprosto opačně. Málokdo si dokáže přiznat, že problémy jsou jen a jen jeho.

• Nemoci ledvin a močového ústrojí
Z duchovního hlediska se odráží na zdraví ledvin naše partnerské vztahy. Neděláme-li mezi lidmi rozdíly, máme-li všechny rádi a přitom na nich nelpíme, základní funkce budou naprosto bezchybné.

Zdraví a zdravá výživa

• Škola volá
V září začíná nový školní rok. Děti musí ráno vstávat a ve škole se dobře chovat, což pro ně někdy může být velmi vyčerpávající. To se týká zvláště malých dětí, které začaly chodit prvním rokem do školy. Jejich tělíčko ještě není dostatečně silné, aby si poradilo s každodenním mentálním a tělesným vypětím.

• Jak posílit imunitní systém?
Současná medicína se soustřeďuje na stimulaci imunitního systému pomocí různých mikroorganismů či pomocí přírodních látek. Stimulace nemocného imunitního systému však není optimální řešení a stimulace vždy znamená děj pouze dočasný. My pro ideální stav potřebujeme spontánně fungující imunitní systém, který v tomto ideálním stavu vydrží maximálně dlouho.

• Akné - příčiny a léčba
Příčiny kožních onemocnění musíme však hledat uvnitř organismu a ne v kůži samotné. Ta je pouze projevem poruchy vylučování a látkové výměny našeho organismu. Na prvním místě je třeba posílit činnost ledvin a jater.

• Jak přežít vánoce
Pokud se Vám však nedaří zdolávat všechny nástrahy a „semtam“ podlehnete lákavým svodům, pak ješte existuje pomoc ve formě trávících enzymů. Ty dokáži pomoci při zpracování potravy a ulehčí tak našemu zažívání.

• Obezita
Změna způsobu stravy musí být postupná. V první fázi se vyvarujte komerčních redukčních diet.

• Otazníky kolem antibiotik
Rád uvedl slova Harolda Neu, profesora medicíny na kolumbíjské univerzitě: „Odpovědnost za snižování rezistence k antibiotikům leží na lékaři, který používá proti mikrobiální látky a napacientech, kteří žádají antibiotika,tam kde néjsou indikovaná!

• Jarni unava
Konec zimy a zacátek jara je obdobím zvýšeného výskytu chripkových onemocnení a to od prosté rýmy až po zápal plic. Chripkové epidemie jsou, a ne náhodou, práve v období, kdy nám v našem jídelnícku chybí dostatek cerstvé, a tím na vitaminy bohaté zeleniny a ovoce.

• Nemoci z nachlazení
Mnozí takto postižení ani nevyhledávaji lékaře a nasadí sí klasickou léčbu (Acylpyrin, Paralen ...) sami, dle osobní obliby. Takové léčení bez lékaře trvá v lehkých případech asi týden a s lékařem sedm dní.

• Únava
Pokud pociťujeme bolesti hlavy, nevolnost, malátnost, sníženou chuť k jídlu, nervozitu, musíme si uvědomit, že náš organizmus je náchylnější k prochlazení a obecně k nemocem. Proto musíme organizmus posílit. Jak to udělat ?

• Rady pro opalování
Slunecní zárení samo o sobe není škodlivé. Nebezpecné je UV zárení. Jak se správně chránit?

• Alergie
Alergie je vlastně nepřiměřenou reakcí imunitního systému našeho organizmu na nějakou látku, která je jinak naprosto neškodná. Imunitní systém je naším obranným mechanismem, který nám umožňuje bojovat s infekcemi.

• Senná rýma
V současné době se uvádí, že senná rýma postihuje až 10% populace. Zcela právem ji můžeme zařadit mezi „civilizační choroby“. Postihuje především obyvatele měst a lidi duševně pracující.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kategorie: squash

Návštěv: 65697
Dnes: 5
Online: 10

Naši sponzoři a partneři
  • Vožíračka s. r. o.

Aktualita

Pravidla squashe
Pravidla squashe WSF 2014 ve formátu *.pdf (český překlad)

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  1234 5
67891011 12
131415161718 19
202122232425 26
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery